Medicinering

Igår  så blev det ingen hundträning, det närmaste jag kom var när  jag var hos  Carro och hon tränade sina vovvar  Tänker  köra  inomhuspass idag med vovvarna senare
Läste  på Expressen’s hemsida att ”:Lyckopiller  kan  skada ditt hjärta. Svenskt läkarlarm: Antideoressiva medel  kan vara  livsfarliga”. För det första så HATAR jag när folk kallar  det lyckopiller. Bara för att man käkar  antidepressiva så blir man inte  automatiskt lyckligare. Av de  människor som jag pratat med som även de  medicinerar med SSRI  så är det INGEN som sagt att dom blivit  lyckligare.

Nog om det… Jag har alltid varit emot att medicinera, och  det tog  faktiskt några veckor innan jag gick med på att stoppa i mig första  zolofttabletten. När jag sen under första månaden drabbades  av diverse  biverkningar så funderade jag återigen vad jag egentligen  höll på med. Men dessa  små svindyra tabletter (ca 13 spänn per  tablett o dag) har gjort att jag har stått ut på vardagen  på ett sätt som jag inte gjorde innan. Visst har jag  fortfarande  svackor i mitt mående, men det är kortare perioder nu än  tidigare.

Jag  har heller inte isolerat mig helt sen jag började med tabletterna,  och samtidigt fick en diagnos och kunde läsa mig till varför  jag mådde som jag  gjorde. Jag gick i många år och trodde att  det var så här man skulle känna när  man var tonåring, när  tonåren var slut så tyckte jag ju att det måste vara nåt  fel  på mig som inte orkar med nånting. Men att gå till läkaren?  Näe, det gjorde  jag inte.

Var inte förren dåvarande  arbetsgivaren ställde ultimatum som jag gick till  läkaren och  det blev en befrielse att få orden ”ångest och depression” på  papper. För nu hade jag ju ett namn på det hela och ju fler  jag pratade med ju  fler var det som var drabbade. Men det finns  fortfarande en skam över det. Och  så många missuppfattningar.

Jag  isolerade mig förr på det sättet att jag stanna hemma hela tiden,  var  bara ut korta stunder med Nicke den hund jag hade då). Att  gå och handla gav mig  sån ångest att jag kräktes på väg  till affären och att stå i kö hatar jag än  idag. Jag var nästan  aldrig ute i dagsljus utan tog långprommisar och tränade  Nicke  mitt i natten.

Jag kunde i perioder ligga hemma och kräkas  tills det inte fanns nåt kvar att  få upp. Jag vet inte hur många  gånger som jag åkte in akut för att jag kräktes  som en fontän/var  uttorkad. Men förrutom att jag var uttorkad så visade inga  prover  något annat fel. Och hur skulle de göra det??

Jag var  på en massa undersökningar på medicinavdelningen för att få  klarhet i  vad det var som spökade. Diagnoserna pendlade från  gluten och laktosintolerant  till problem med salter i gallan (tror  jag att det sista var). Men idag vet jag  till 99,9% säkerhet  att det var rena ångestattacker som utlöste det hela.
När  jag fått diagnosen ”ångest och depression” så försökte jag  skoja bort det  hela, jag tyckte inte att jag stämde in på den  bild som jag hade på folk som led  av depression. När jag berättade  det för mina föräldrar så försökte jag skylla  det hela på  läkaren, ”hon sa att jag led av det…” ”hon tyckte si och så”.

Förnekelse är något som drabbar de flesta som får besked om en diagnos, och det var ju lättare att skylla på läkaren än att ta reda på vad det hela egentligen innebar och vad ångest och depression egentligen var.
Jag har valt att skriva om min sjukdom här i bloggen för att jag vet att det är så många av er som läser som känner igen sig. Till er som inte känner igen er så hoppas jag att jag kan förmedla hur det är att leva som jag. Sen är det även det där med skam, jag skäms inte för att jag lider av ångest och depression och jag skäms inte för att jag varit utsatt för sexuella övergrepp (rättare sagt våldtäktagen i nästan 8 års tid). Varför ska jag skämmas för det? Det var ju inte mitt fel, eller hur?

Jag skriver INTE om den här delen av mitt liv i bloggen för att ni ska tycka synd om mig. Jag har aldrig gillat att man tycker synd om mig. Jag vill att ni ska förstå mig, inte tycka synd om mig.

Tillbaka till expressens artikel, jag har aldrig trott att medicinen var helt ofarlig. Om den var helt ofarlig skulle man då drabbas av de biverkningar som är så vanliga? De personförändringar som en del av oss åkt på? Men frågan är vad som är ”bäst”; att man lever fast med skadat hjärta eller att man är död med friskt hjärta?
För även om jag inte haft självmordstankar sen jag var mycket yngre så är jag övertygad om att tabletterna har hjälpt mig att inte ge upp… och att jag inte drabbats av dessa isoleringar efter medicineringens början ser jag som ett tecken att preparatet hjälper en del iaf.

Och snälla, säg inte till mig att jag ska ”rycka upp” mig eller nåt annat sånt där käckt, tror du verkligen att jag vill må så här??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *