Vildmarksvägen del 2

Det blev en tidig dag igår, vi kom iväg 05:06 och hade siktet inställt på att åka Vildmarksvägen igen för att denna gång kunna stanna och titta på det vi inte kunde titta på förra gången

När vi kom till Helgum var dimman så tät att vi började fundera på om vi skulle vara tvungna att hitta ett boende runt Vildmarksvägen för att kunna åka dagen efter. Men tack och lov så lättade dimman och vi hade faktiskt tur med vädret hela rundan. 

Det regnade visserligen en del, men så fort vi stannade för att titta på något så var det uppehåll. Det var riktigt roligt att se alla saker som vi ville se. Det finns massor av saker kvar att uppleva runt Vildmarksvägen, men det vore ju tråkigt om vi avverkade allt på en gång, för vi vill tillbaka. 

I Ramsele stannade vi på en mack för att tanka och gå på toa. Då det var lite olika besked om öppettiderna på nätet så var det spännande om vi skulle hinna. Hann gjorde vi… ja, i alla fall så hann jag gå på toa och Johan började tanka, vi bytte roller efter en stund. När jag är klar så passar jag på att slänga lite sopor och ser då att personalen släcker ner macken – medan Johan är kvar! 

Även om det var nära att Johan blev inlåst så hann han tack och lov ut i tid :) Resten av resan hem gick bra utan några incidenter, men det var en trött familj som kom hem till gården 01:13, med 114 mil körda.


Första stoppet blev vid Alanäs skans, där hundarna fick sträcka på benen och vi passade på att fika. 


Med fika i magen så åkte vi vidare mot Hällingsåfallet, vi tog vägen från Bågede och jag hade hört skräckhistorier om hur dålig den vägen är så det var lite spännande att åka där. Vägen var inte alls dålig, lite gupp på vissa ställen men det var bara att anpassa hastigheten. 

Hällingsåfallet var oerhört häftigt att se. Man hörde mullrandet från vattnet  på avstånd och det sög lite i magen när man stod och tittade ut över fallet. Själva fallet är ca 40 m.


Jag såg detta på facebook för ett bra tag sedan och trodde att det var ett aprilskämt. Men Ica i Gäddede har en pantmaskin som jag gärna skulle vilja ha på en affär i närheten. Tänk vad praktiskt det skulle vara att komma med en kasse pant och bara hälla ner i maskinen! 


Brakkåfallet blev dagens andra och sista vattenfall som vi tittade på. Inte lika maffigt som Hällingsåfallet men häftigt på sitt vis. Det ligger några hundra meter ifrån vägen och det går att titta på det övre och nedre fallet, vi valde dock att bara titta på det nedre fallet. 

Bilder från Skåarnja och Stekenjokk. Jag är verkligen glad över att vi kunde stanna och titta på den otroligt fina naturen den här gången. 


I Klimpfjäll ligger Norgefarargården, där finns det bland annat fika och souvenirer att köpa. 


Efter att vi hade tittat på Norgefarargården så for vi till Fatmomakke kyrkstad. Vägen dit är 7 km, varav de första 5 km är grusväg som bitvis var bedrövligt dålig. Det var rejäl tvättbräda att köra på.  

            

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.