Om det där med lån

Det kan vara frestande att ta mindre krediter på många olika ställen, ända tills den dag då man inser att man betalar en massa men inget händer med skulderna. Då kan det vara en bra idé att gå igenom sin ekonomi och ansöka om ett privatlån (kallas även blancolån och är ett lån utan säkerhet) där du samlar alla mindre krediter hos en och samma kreditgivare. På så sätt minskar man månadskostnaden och man får även bättre koll på vem man ska betala och hur mycket man ska betala.

Via Consector kan man förhandla till sig ett bra lån vare sig det gäller privatlån, billån eller bostadslån. Ansökan är gratis och inte bindande så tycker man inte att man har fått något bra erbjudande så behöver man inte tacka ja.

Något som få tänker på är att vid varje låneansökan så tas en kreditupplysning för att låneinstitutet ska kunna bedöma din kreditvärdighet, dom vill så klart veta om dom kommer få tillbaka pengarna eller inte. Alla banker och långivare är skyldiga att göra en kreditprövning på dig som privatperson innan de beviljar ett lån som du har ansökt om. Detta är reglerat i både konsumentkreditlagen och i lagen om bank- och finansieringsrörelse.

Vad som kan vara bra att veta är att kreditvärdigheten kan minskas om det görs många upplysningar på dig inom kort tid. De flesta upplysningar registreras i upp till ett år. Man kan beställa en upplysning på sig själv, något som inte registreras och därmed inte påverkar kreditvärdigheten. De flesta kreditupplysningsföretag erbjuder möjligheten till att beställa en kostnadsfri kreditupplysning per år.

Det finns två olika kreditupplysningar, mikroupplysning och personupplysning. Mikroupplysningen är mindre omfattande och innehåller i regel endast namn, adress eventuella betalningsanmärkningar samt om man har någon skuld hos Kronofogden.

Personupplysningen i sin tur är mer omfattande och innehåller förutom personuppgifter, inkomstuppgifter, om man har registrerat äktenskapsförord, fastighetsinnehav samt information om tidigare anmärkningar eller tidigare förfrågningar.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *