Tankar om ekonomi

En tanke som slagit mig den senaste tiden är hur synd det är att man i skolan inte fick lära sig om ekonomi. Det enda jag kommer ihåg ifrån skolan är att man på hemkunskapen fick reda på hur viktigt det var att man betalade sina räkningar, men aldrig något om aktier eller fonder. På hemskunskapen gick man även igenom hur man städade och såklart hur man lagade mat. Tyvärr var jag inte ett dugg intresserad av matlagning och är väl det i och för sig inte nu heller. Men hade man fått lära sig hur man gjorde bra mat från grunden så hade jag tyckt att lektionerna gav något. Nu var det mer att man fick läxa i att göra pannkakor hemma. Ja och en och annan äcklig soppa blev det också. Kommer ihåg att vi oftast fick bli uppdelade så att någon diskade, en annan hackade lök och en tredje stekte löken.

När jag några år senare pluggade national- och företagsekonomi så gick vi igenom det där med aktier lite snabbt. Men man gjorde aldrig någon djupdykning i ämnet. Vi fick en uppgift där vi utifrån olika siffror skulle sia om framtiden för ett företag. Eftersom att det här var precis före att it-bubblan sprack så trodde man inte riktigt på mig och min pluggkompis aningar om att just ”vårt” företag skulle gå dåligt om ett tag. Det företaget gick senare i konkurs.  Hur det ser ut på skolorna nu för tiden med ekonomi vet jag inte, men jag hoppas att man har stoppat in lite mer om det på lektionerna.

Det senaste året har jag varit med i en facebookgrupp som handlar om ekonomi och även om en del inlägg kanske inte har något med mig att göra så lär jag mig väldigt mycket och det finns en del saker som jag aldrig ens har tänkt på.

De allra flesta frågor handlar om vad man ska tänka på när man köper aktier eller placerar sina pengar i fonder men även en del frågor om bland annat arv och vad man ska tänka på vid en separation.

När det gäller investering av pengar så har jag placerat lite i fonder och jag har även köpt några aktier. Jag har tyvärr inte satt mig in tillräckligt i det här med aktier känner jag så jag har inte vågat köpa så mycket än. Egentligen gäller det väl bara att sätta sig ner och läsa på, men just nu känner jag inte att tiden räcker till tyvärr. När tiden räcker till så tänker jag sätta mig och nörda ner mig i allt vad aktier och spara i fonder handlar om.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *