Kurstillfäle 1

Jag åkte tidigare till skolan idag för att hinna framkalla en rulle film innan vi började. Tänk att man är så ivrig att åka till skolan Teori idag om komposition, ett ord som jag trodde jag förstod innebörden av redan innan. Men det visade sig att det bara var en liten del av det som jag förstod. Iaf så gick vi igenom olika linjer, hur ögonen ser på en bild och samtidigt så tycker inte vår lärare att man ska tänka alltör mycket komposition när man fotar. Utan man ska kolla på en massa andra bilder, fundera och diskutera runt dom och efter ett tag så har man en ”bildbank” i huvudet som man kan utgå ifrån när man fotar.

Efter skolan så var jag till kuratorn. Mycket duktig och trevlig är hon Det bästa av allt är att hon är lite inne på detta med kognitiv beteendeterapi, så en del verktyg bottnar i det sättet att tänka. Som att ta min situation när jag får något problem (spelar ingen roll hur stort eller litet det är). Jag förutsätter att det värsta tänkbara ska hända och känner pulsen rusa iväg, hjärtat pumpar febrilt och jag får svårt att andas. Istället för att stanna upp, skriva ner problemet och fundera på en lösning. Det låter enkelt när man skriver ner det, men ack så svårt att genomföra. Men det är fler såna här situationer som jag måste programmera om. Jag är bara så glad över att jag fått upp ögonen mer och mer för det jag gör mot mig själv.

På kvällen var det så dags för kurstillfälle ett på allmänlydnadskursen som jag är med och assisterar på. Vi skulle träffas lite tidigare för att planera och jag åkte in ytterligare lite tidigare för att hinna träna vovvs. Nu blev det bara Bus som fick träna. Men jag tror inte Indy var alltför ledsen över det.

Vi tränade:
* Fritt följ – förflyttningar bakåt. Bella vill gärna ”hoppa” upp mot mitt ben när vi backar. Så jag har tränat med klicker för att få henne att inte göra så. Och det går framåt, fast bakåt Näe, men det går bättre och bättre iaf.

* Rutan – fart till rutan. Ojojoj, vad har hänt med Bus?? Sån fart har hon nog aldrig haft till rutan! Inte nog med det utan placeringen var det inget fel på heller. Jag körde några ”springa till rutan” och endast en där hon fick lägga sig ner innan belöning.

* Apporteringsdirrigering. Ett moment vi inte kört sen i somras, så det var med spänning som jag satte upp konen och la ut apporterna. Att stanna vid konen var väl inte sådär jättekul tyckte hon, men det gick af. Att ta rätt apport var ingen konst alls Dessutom hade hon en otrolig fart in med apporterna!

* Metallapportering. Denna metall som är sååå äcklig… men ändå så kan hon numera trava ut och ta den. På invägen så blir det gärna galopp för då blir man ju av med apporten tidigare Kräver liiiiite mer nu än tidigare, men kör inte alls tävlingsmässigt. Kanske är det bra att vänta, kanske är jag för feg? Jag känner bara att jag just nu inte orkar träna metallen i 6 månader till om det skulle skita sig totalt.

* Backa. Att dirrigera en hund i tex rutan är ju alltid bra. Höger och vänster kan hon hyffsat. Men backa har jag aldrig lärt in. Har ”tillbaka” med det har inte samma betydelse för mig.

Nu har ni fått läsa om allt annat än vad det står i rubriken Nåja, vi träffades iaf för att planera dagens kurs och prata lite om vad som kommer att ske under de 10 tillfällena vi träffas. Vi kommer att jobba lite utifrån Allmänlydnadspasset och kursarna kommer att få diplom. Allmänlydnadspasset gick vi igenom lite redan när jag gick valpkurs med Bella för Anki (som även håller i den här kursen).

Presentationerna av kursarna hör nog till det roligaste, för det är då man får en idé om vad man sen kommer att få möta för hundar på planen. Man får även en hint om vilken nivå som kursarna vill lägga sig på, en del nöjer sig med att hunden ska lyssna, en del vill ha mer lydnadsmoment.

Förresten kan jag påpeka att lysena till klubben nu är på plats (iaf för appellplanen) så vi kunde se varann där ute Det blev lite koll på hundarna och lite läsutdelning och vips så var tiden slut. Roligt är det att träffa många olika hundar och människor, en av dom hade haft lite problem med sin hund och varit hos en hundpsykolog och hade en del tips om olika saker. Alltid roligt att kunna lära av varandra

Nästa onsdag är det dags igen för träff och risken är väl att det är ännu kallare då *burr* Så en bra vinterjacka måste införskaffas om jag inte ska frysa ihjäl under kursen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *