Jag, en av 899 st

Hittade en artikel om aktivitetsersättning när jag läste dagens HT (lokala tidningen).

Fler unga blir sjukpensionärer
899 personer under 30 år i Gävleborgs län är idag sjukpensionärer. Oftast handlar det om utanförskap och psykisk ohälsa.

Så med andra ord så är man inte ensam om det Näe, det trodde jag inte heller. Men det är skrämmande att siffrorna bara ökar hela tiden. Vad är det som gör att vi inte orkar med att arbeta? En del av oss drar ju med sig en massa saker i bagaget, men säkerligen så finns det lika många som inte har varit med om något hemskt som trots det mår dåligt. Såpass dåligt att man inte kan jobba.

När det står att vi är sjukpensionärer så innebär det att vår arbetsförmåga är sänkt med minst 25 % (min är sänkt med 100%) och att vi får något som heter aktivitetsersättning. Dessutom kan vi få bostadstilägg för pensionärer Att få aktivitetsersättning är inte på något vis enkelt, man ska fylla i massor av saker i ansökan. Som familjeförhållanden, vad man gör själv hemma, vad man klarar av och inte klarar osv osv.

Det är tidsbestämt mellan 1-3 år att ha aktivitetesersättning. Jag fick först 2 år och sen ytterligare 2 år, så i januari 2008 så löper den här perioden ut. Om det blir förlängning får vi se. Mycket kan hända.

Som de flesta av er vet så studerar jag ju på folkhögskola och det är helt okej med Försäkringskassan. Man får studera under ett år med aktivitetsersättning och jag har dessutom rätt till ersättning för böcker/resor mm. Meningen med ersättningen är ju att man ska komma närmare arbetslivet. Nu tror ju inte jag att jag blir fotograf, dock så är det ett bra sätt att se vad man orkar med och inte. Och även göra något. För att bara gå hemma hjälper ju ingen.

******

Väldans massa mummel det blev då *fniss* Vovvisarna? Dom har fått springa som dårar i skogen idag. Blir lite träning inne sen oxå. Igår så hämtade jag upp min minitunnel som jag haft i förrådet. Bella gick igenom den på en gång, Indy provade jag inte (hon måste nog krypa igenom ). Surre fick gå igenom och han tyckte det var väldigt scary att gå igenom. Men med massor av godis och beröm så klarade han det. Vilket ledde till två galna kelpies som sprang igenom tunneln hela tiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *