Ljust matbröd

Matbrödet började ta slut, så det var bara att ställa sig att baka lite nytt bröd. Tycker det är så mycket godare med hembakt än köpebröd :)

003
Innan sista jäsningen

004
Klart :)

Ingredienser
50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (varav drygt 1 dl till utbakning)

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan vattnet och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet så att jästen löser sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, saltet och eventuella kryddor. Därefter tillsätt sedan mjölet och arbeta degen så att den blir smidig.

Låt jäsa i 30 minuter övertäckt. Knåda degen på mjölat bakbord, forma till limpor och lägg på smörjd plåt eller plåt med bakplåtspapper på. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in plåten längst ner i ugnen. Grädda i ca 30 minuter. Pensla på lite vatten på limporna precis innan du tar ut dom ur ugnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *