Det här med uppvärmning

När vi förut åkte runt på husvisningar så tänkte vi aldrig så mycket på uppvärmingen, det enda vi förstod var att det inte skulle fungera att ha direktverkande el som enda uppvärmning. Men om man skulle elda med ved, pellets eller olja eller kanske investera i någon av de olika pumpar som finns tillgängliga var inget som upptog vår tanke. Jag läste istället på väldigt mycket om radon, då ett hus vi var intresserade utav visade sig ha höga värden och jag läste även på mycket om hur man kan bygga om en källare till ett mer beboeligt ställe.

Idag är läget på ett sätt annorlunda. Vi kan ju än så länge enbart elda med ved då pelletsbrännaren inte är inkopplad (den ligger i pannrummet och väntar på att få användas) och ska jag vara ärlig vet jag inte ens hur man får igång den direktverkande elen. Och det är nog lika bra det, elräkningen skulle nog skjuta i höjden om jag lyckades. Sen är det ju så att vi bara hyr huset så någon investering för att ändra på uppvärmningssystemet vill vi inte göra.

Däremot så tycker jag det är roligt att läsa på om saker och ting som har med hus att göra och där ingår ju uppvärmning. Mina föräldrar har en luftvattenpump från polarpumpen och det är nog det som skulle passa bäst även här med tanke på det vattenburna systemet som redan finns. Ser man då till att värmepumpen kan fixa varmvatten så kan man dra ner vedeldandet till ett minimum.

När det gäller ved så inser jag nu vilket slit det är bakom varje vedträd. Det ska huggas, kapas, klyvas och bäras hit och dit. Och med tanke på att vi inte är klar med kapandet av pallarna så är det nog inte så konstigt att jag drömmer om ett annat och enklare uppvärmningssystem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *