Vem är du att döma?

Blev så ledsen idag när jag kollade in lite snabbt i en av hundgrupperna jag är med i på facebook. Där har man lagt upp en bild på en överviktig kvinna och har bestämt att det är helt okej att skämta om hur hon ser ut (bilden är tagen från nätet så kvinnan är inte ens med i gruppen och kan försvara sig). När någon protesterar så blir den sågad vid fotknökarna för att den personen saknar humor?!

Det här för mig som överviktig riktigt arg och ledsen. För övervikt beror inte enbart på att man vräker i sig skräpmat eller för den delen vräker i sig mat överhuvudtaget i stora mängder.

Sjukdom kan ligga i botten för övervikt. Och då menar jag inte att man är blind (för hur man ser ut), döv (som inte hör alla dumma kommentarer) eller dum (som inte förstår hur man ska äta).

Jag var 10-11 år första gången en nära släkting påpekade att mina lår var stora och att jag borde tänka på vad jag åt. Någon tanke på att jag tränade både innebandy och karate verkar inte ha funnits hos min släkting. En liten kommentar som fastnat och som ploppar upp varje gång jag ska äta.

Under åren har ”välmenande” vänner påpekat hur jag ser ut. Jag är (och har alltid varit) fullt medveten om att jag är överviktig. Så jag undrar vad som ger dig rätt att påpeka mitt utseende och vad jag bör göra med mitt liv. Vet du ens vad jag kämpar mot?

Jag skulle aldrig komma på tanken att säga åt någon som är smal att ”du måste äta mer”. För jag har ingen aning om varför den personen ser ut som den gör.

Så varför är det okej att säga till och skämta om överviktiga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *