Köpbeteende

När jag gick på gymnasiet så läste jag en mediakurs där vi bland annat fick teckna olika annonser (just det där med tecknandet var inte min starka sida). Vi pratade även mycket om hur man får saker sålda genom reklam. Kommer idag inte ihåg så mycket om vad vi sa, men vet att jag då tyckte att det var väldigt intressant.

När jag för nåt år sedan praktiserade i en butik så fick jag på nära håll se hur reklam påverkar kunderna men även olika varors placering påverkar mer än man tror. Vi skulle en dag göra om i fruktdisken och gick efter vad vi tyckte, men när jag googlade så insåg jag att vi gjort nästan alla fel man kan göra. Nu sålde vi frukt och grönt ändå, men kanske hade försäljningen sett bättre ut om vi gjort annorlunda?

Jag har nånstans läst att butiker oftast är gjorda så att man går motsols, detta för att de flesta är högerhänta och man plockar tydligen på sig mer om man har höger hand “utåt”.

Något att tänka på nästa gång ni handlar kanske? De flesta av oss tror nog att vi inte är så påverkade av placering av varor och reklam. Men tänk lite på hur du brukar göra i en butik. Och fundera även på om det är någon skillnad på ditt beteende om du känner till exempel doften av nybakt bröd i butiken.

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *