Sömn och sängar

Är det nånting jag gillar att göra så är det att sova, men så har det tyvärr inte alltid varit. Har haft några perioder i livet då jag knappt sovit något alls. Och då har det mest varit en pina när natten har närmat sig och jag inte kunnat sova. Men i slutänden kanske det jämnar ut sig med tanke på att man sover bort en tredjedel av sitt liv. Fast det där lät ju inte så roligt, en tredjedel av livet… då har man alltså bara två tredjedelar kvar till annat och där lär ju jobbet ta upp en hel del.

Nåja, den sovande tredjedelen av sitt liv är väldigt viktig med tanke på att kroppstemperaturen, pulsen, stresshormonerna och blodrycket går ner under tiden du sover. Trots att man sover så är kroppen aktiv med att producera viktiga hormoner som gör att du mår bättre under dagtid. För att göra det hela ännu lite häftigare så aktiveras immunsystemet så man kan säga att kroppen läker sig själv under tiden du sover.

Normalt behöver en vuxen cirka sju timmars sömn för att må bra, yngre behöver mer och äldre behöver mindre. Hur mycket jag behöver har jag ingen aning om, viktigast för mig är att jag får de första timmarna ifred, väcks jag då så har jag dels väldigt svårt att somna om och då blir inte bara natten utan följande dag blir lidande. Väcks jag däremot efter några timmar så har jag lättare att somna om och då blir dagen bättre. Hade ju problem förut med att hundarna var lite väl morgonpigga och då blev min sömn lite störd, men nu har dom vant sig vid att vi går ut senare och det är jag väldigt glad över.

Det finns många tips och råd vad gäller sömn och hur man ska hjälpa sömnen på traven. Det absolut viktigaste tycker jag är att man har en bra och skön säng. För utan bra säng så spelar det ingen roll om man har svalt i sovrummet, ingen tv i sovrummet eller om man har tapeter i rätt färg, man kommer ändå inte att sova bra. På sova.se hittar man inte bara en massa sängar av olika slag utan man får även en del tips på vad man ska tänka på. Att man dessutom kan boka en kostnadsfri sängprovning tycker jag är ett stort plus. När vi köpte vår senaste säng så hade vi kollat på vilken som var billigast, det visade sig vid provning att den inte alls var något för oss. Så då blev det till att strunta i priset och köpa en säng som passade oss, eller rättare sagt mig, för tydligen så snurrar jag runt som en galning och då är det viktigt med stöd lite här och var. Johan är lite mer lugn i sängen så han får stå ut med en säng som är utprovad efter mig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *