Grekland, från Olympens Riviera till Kretas lyxiga resorts

Jag sitter och kikar runt på semesterresor. Det svenska sommarvädret verkar bli opålitligt i år. Då dras blickarna mot Medelhavet, som ju nästan alltid har bra sommarväder med garanterad sol och värme.

När jag surfar runt på Vings hemsida fastnar jag speciellt för Grekland och de grekiska öarna. Här finns så mycket att välja mellan, maten är nyttig och god och människorna är trevliga.

Korfu, Kreta, Kos, Rhodos… Det tycks finnas hur mycket som helst att välja bland. Ving har dessutom en del hotell som passar extra bra för barnfamiljer och samtidigt nya koncepthotell främst för vuxna. Lyxiga resorts på de stora badorterna och mysiga hotell på de grekiska småöarna. Det är så man bli alldeles överväldigad.

Men någonstans måste man börja. Så jag kikar närmare på den Olympiska Rivieran, som är ett nytt resmål hos Ving för i år. De tre destinationerna – Paralia, Platamonas och Plaka – ligger vackert belägna där Egeiska havet går in i en vik sydväst om landets näst största stad, Thessaloniki. Detta är alltså grekiska fastlandet, vilket har fördelen att man kan ta en avstickare in till storstaden en dag, om man skulle vilja.

Paralia är egentligen mest en by. Här är det den kilometerlånga, finkorniga och långgrunda stranden som är huvudattraktionen. För att vara ett så litet samhälle är utbudet av restauranger stort. Dessutom är priserna än så länge behagligt låga. Platamonas är en av de större turistorterna i området och också en av de livligare. Väljer du däremot Plaka, då får du garanterat lugn och ro samtidigt som du kan bo på den Olympiska Rivierans kanske bästa hoyell. Eller så satsar man på något av de gamla, klassiska charterresmålen. Som till exempel Kreta, där Ving i år kan erbjuda en helt nybyggd resort. Ön är cirka 15 mil lång och som mest ungefär fem mil bred. Här vimlar det av historiska minnesmärken, som man kanske bäst uppskattar om man tar sig tid att läsa på lite innan man reser. Ön passar bra för egna utflykter och bilen bokar du samtidigt med resan hos Ving.

Kretas huvudort, Chania, har ett stort utbud av shopping, restauranger och nöjesliv. Vill du kombinera den lilla storstadens puls med sol och värme finns flera fina hotell att välja mellan. Andra kanske väljer en resort strax utanför staden, som fina Casa Cook Chania. Eller så bor man någon annanstans och åker hit på en utflykt över dagen. Allt efter tycke och smak.

Detta var bara några exempel på resmål. Grekland är ett land där man bara hittar fler och fler ställen man vill besöka ju mer man tar reda på. Och här finns verkligen något för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *