Funderingar om kunskapshål

Något som slagit mig som en blixt från klar himmel de senaste dagarna är hur lite grundträning i de olika grenarna som jag har ägnat mig åt, eller ska vi säga… hur lite grunder jag har fått lära mig. Att man inte kan kunna allt är en sak, men här pratar vi viktiga grunder. Kanske så ”enkla” saker så att folk förväntar sig att man ska kunna dom?

Blir nog till att anmäla sig till en tävlingslydnadskurs och spår/rapport/sökkurs (vad som nu kommer att ges av klubben) för att fylla kunskapshålen som jag inte alls vill ha. Eller ännu hellre… att nån tränar mig privat Så ni som bor i Hudikområdet och känner att ni kan lära mig nåt, hör av er!

I lördags och söndags var det rapportbiten som fick sig en törn och igår var det lydnadsbiten. Frispår hade jag aldrig vart med om förrän i lördags (jag hade hört talas om det, men aldrig kört det själv och aldrig sett det). Att träna rapport med en strukturerad plan (som vid behov ändras) och uppmätta avstånd för att få in tjuvstartslinje, framföring och start har aldrig existerat förut. De gånger jag tidigare tränat rapport har det varit mer att få hunden att springa från B-A osv. Men inte lära den att den ska leta reda på husse eller matte i skogen och inte följa de andra hundarna.

Samma sak vad gäller uppletande, det har varit att gå ut och valla av en ruta och placera föremål lite här och var. Ingen tanke eller struktur bakom det hela och noll koll på vinden. Jag vet inte om jag ska vara glad eller ledsen över att hundarna har klarat av det ändå.

När det gäller spår så har det en gång hänt att en kunnig person hängt med mig ut (Lotta Olsson). Jag vet inte hur bra jag lyckades att ta in alla råd Lotta kom med under spåret, men en del fastnade iaf 

Skrev ett inlägg på aktivhund idag om fritt följ och precis när jag hade postat det så kom jag på varför det är så otroligt dåligt, och dessutom så kan det förklara mina nerver vad gäller att träna inför folk (som numera går bättre o bättre ). Var en kommentar om hur illa vårt fria följ var. Bara en enkel kommentar, inget konstruktivt hur jag skulle göra för att få det bättre. Visst det är löljligt att hänga upp sig på nåt sånt, men sån är jag. Konstruktiv kritik kan jag ta, men inte bara dumma kommentarer (som jag vet att jag ska strunta i ).

Jag lär mig mycket genom att titta på andra, men allra helst så skulle jag vilja träna med andra. Men det verkar vara svårt att komma med i ett gäng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *